Как да приготвим Моле Поблано, квебекски путин и пай с месо
Снимка: Shutterstock
В търсене на нещо вкусно, ново, особено, различно и прекрасно тръгваме на околосветско пътешествие из кухните на различни страни от различни континенти. Започнахме от Европа, обиколихме Азия, а сега проучваме нови ширини. Рецептите са наистина лесни и ако сте на „ти“ с кулинарията, това географско разнообразие ще ви се стори много апетитно!
Австралия
На австралийската кухня първоначално са оказали влияние първите британски заселници на континента, но в наши дни тя става все по-интернационална.
Снимка: Guliver / iStock
Австралийците се стараят да се придържат към здравословния начин на живот, хранят се предимно с пресни продукти с ниско съдържание на мазнини. Към националните ястия на тази страна може да се причисли кенгурското месо и пастата на основата на дрожди.
Пай с месо
В Южна Австралия поднасят този пай, залят с грахова супа.
Необходими продукти за 6 пая с диаметър около 12 см: 800 г крехко телешко месо, 50 г бяло и пълнозърнесто брашно, 80 мл зехтин, 3 скилидки чесън, 200 г гъби, 1 шепа прясна мащерка, 1 глава лук, 40 мл сос Уорчестър, 1 жълтък, 450 г ронливо тесто, 450 г многолистно тесто, 1 кг замразен грах, 300 мл телешки бульон
Приготвяне: Оваляйте малките парчета телешко в осолено брашно. Загрейте тигана, сипете в него половината зехтин, а после пуснете парченцата месо и запържете за 4-5 минути.
Снимка: Shutterstock
Пресипете запърженото месо в тенджера, добавете останалия зехтин, нарязания на ситно лук, чесън, гъби, поръсете с мащерката и задушавайте няколко минути. След това добавете соса Уорчестър и бульона и варете, докато кипне. Тогава намалете силата на котлона и задушавайте около 50 минути, като разбърквате периодично.
Изрежете 6 кръга от многолистното тесто, разделете на 6 части и ронливото тесто. После поставете ронливото във форми за печене на пай, като разпределите добре по цялата повърхност и стените. Сложете отгоре месото и покрийте с кръговете от многолистно тесто. Отгоре намажете с жълтък и направете дупчици с вилица върху всеки пай за украса.
Печете в предварително загрята на 200° фурна за 15-20 минути.
За гъстата грахова супа трябва да бланширате граха в 800 мл гореща вода за няколко минути, а след това да добавите 1 чаша телешки бульон, подправки и сол. След като се свари смелете в блендер на крем супа. Накрая разлейте супата в дълбоки чинии а отгоре сложете пай.
Канада
Кухнята на Канада е трудно да се нарече национална, защото там живеят огромно количество националности и всеки район има свои предпочитания в храненето.
Замъкът Фронтенак в Квебек, снимка: pixabay.com
Путин (Poutine)
Това канадско ястие е създадено от квебекския собственик на ресторант Фернанд Лаченс през 1957 г. и названието идва от френския термин poutine, който означава „безпорядък“.
Необходими продукти: 7 картофа, 4 пилешки бутчета, 350 г извара, 1/2 ч. ч. брашно, 1 л пилешки бульон, 4 кремвирша
Приготвяне: Обелете и нарежете картофите на тънки дълги ивици и ги оставете в хладка вода за 2 часа. По класическата рецепта е необходимо да останат в хладилник за 12 часа. Включете фурната на 200°. Натрийте бутчетата със смес от сол, черен и червен пипер и поставете в дълбока тава, добавете към тях и кремвиршите. Сипете 1/2 чаша от бульона и поставете на котлона, докато течността започне да кипи. Добавете брашното и разбъркайте, а след 2 минути долейте бульона, като бъркате постоянно. Когато сосът се сгъсти, оставете на слаб огън за още 10 минути. След това прецедете и запазете соса.
Почистете бутчетата от кожата и костите и върнете нарязаното или накъсаното на ситно месо в соса.
Извадете картофите от водата и ги избършете. Задушете ги в дълбока тенджера и след това запечете във фурната, докато хванат хрупкава коричка. Сервирайте в чиния картофите, поръсени със сирене и соса с месото на късчета.
Мексико
Снимка: Shutterstock
Визитната картичка на мексиканската кухня са чушките чили – слагат ги в практически всички ястия, в които е възможно. Характерни са също специалитетите тортиля, ориз, боб, доматени ястия и може да се каже, че всички си приличат, защото в тях се използват приблизително еднакви продукти.
Моле Поблано (Mole Poblano)
Моле наричат лютите мексикански сосове, приготвени с чили, а поблано е сорт по-нелютива чушка.
Необходими продукти: 2 чушки чили, 200 мл пилешки бульон, 4 сладки чушки, 1 тортиля, 2 скилидки чесън, 2 домата, 100 г бадеми, 1 лук, 2 с. л. стафиди, 1 с. л. сусам, 1 ч. л. канела, 4 с. л. какао, 4 броя карамфил, 1/2 ч. л смлян пипер, 1 ч. л. семена от анасон, 1ч. л. семена от кориандър, олио или зехтин, сол на вкус, 1 ч. л. захар
Снимка: Shutterstock
Накиснете бадемите във вода и обелете люспите им, после ги подсушете в леко нагорещен дълбок тиган да изсъхнат. Разчупете тортилята и добавете към бадемите в тигана, за да изсъхне и тя. После добавете сусама, карамфила, канелата, черния пипер, анасона и кориандъра. Загрейте, докато всички подправки започнат да ухаят, а после изсипете всичко в блендер и смелете.
Попарете доматите в гореща вода, за да обелите кожата им. Сгорещете тигана, сипете олио или зехтин, сложете чушките и лука, нарязани на ситни кубчета и ситно нарязания чесън. Когато чушките омекнат, добавете доматите, нарязани на парченца и бъркайте, докато се получи еднородна маса. Тогава добавете стафидите, какаото и залейте с пилешкия бульон. Когато цялата смес кипне, намалете котлона и задушавайте още 5 минути. После добавете всичко към първата смес в блендера и разбийте на гладък крем. Върнете обратно в тигана и кипнете отново. Добавете захар и сол.
Да ви е вкусно!
parents.ru, адаптация Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари